Pilotproject inrichting blended learning

Veranderingen in het onderwijs worden van alle kanten ingegeven. De manier waarop we werken is onder invloed van Corona drastisch veranderd, terwijl van binnenuit blended learing aan een opmars bezig is. De cruciale vraag is of een school, de ruimtes en hun indeling nog passen dit nieuwe onderwijs, waarin online en offline lesgeven en samenwerken door elkaar heen lopen. Kan de leeromgeving meebewegen als daar om gevraagd wordt? Samen met een binnenhuisarchitect ontwikkelde Curio pilotproject ‘De proeftuin’, met Alvero als partner voor de juiste meubelen. Zodra De Proeftuin is ingericht en opgeleverd, volgt een periode van leren en experimenteren. Een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan.

Van ziekenhuis naar opleidingscentrum

Van ziekenhuis naar opleidingscentrum

Buiten staan we ademloos te kijken naar het prachtige gebouw waarin een aantal Curio opleidingen onderdak vinden. Een monumentaal pand aan de Wilhelminasingel in Breda, tegeno-ver de Koepelgevangenis, dat eerder dienst deed als Ignatius Ziekenhuis. Het ziekenhuis begon in 1922 met 225 bedden, operatiekamers, een röntgen-kamer, laboratorium en kraamafdeling. De zusters hadden een eigen kapel en er was een wasserij, een bakkerij en een grote moestuin bij het gebouw. Na de bouw van een nieuw ziekenhuis werd het complex in gebruik genomen door ROC-opleiding het Florijn College. Inmiddels huist Curio in het gebouw met diverse opleidingen economie en ondernemen.

En van callcenter naar leslokaal naar projectruimte

Om studenten maximaal te motiveren, merkt Curio dat er steeds meer maatwerk nodig is. In een hybride leeromgeving kunnen studenten enerzijds meer de regie in hun onderwijs pakken en anderzijds projectmatiger werken. Samen met medestudenten en bedrijven. Vaak met kleine groepen even overleggen. Of zelfs met meerdere groepen in een ruimte. Hybride onderwijs én blended learing dus. De ene keer op school aan de slag en de andere keer op afstand samenwerken vanuit verschillende plekken binnen en buiten het gebouw. Tijd om het gebouw beter geschikt te maken voor het onderwijs van de toekomst.

Van leslokaal naar projectruimte in beeld

Curio timelapse v2
Timelapse Curio pilotproject inrichting blended learning
Van ziekenhuis naar opleidingscentrum

Opleveren, monitoren, aanpassen

De Proeftuin spitst zich in eerste instantie toe op de functies van een callcenter, een van de vakken die gegeven wordt binnen Curio. In het callcenter-lokaal moet net zo gemakkelijk een vak als Engels gegeven worden. Van de andere lokalen wordt eenzelfde flexibiliteit verwacht. Voor de pilot worden twee voormalige leslokalen helemaal leeggehaald. De ene ruimte krijgt het concept dynamisch en zelfstandig, de andere ruimte open en gezamenlijk.

Blended interieurontwerp

Blended interieurontwerp

Onderwijsactiviteiten bij Curio zijn nu en in de toekomst een mix van online leren en leren op locatie. Om dit te bereiken wordt ingezet op blended leren; een doordachte mengvorm van fysieke en online interacties. Leerlingen en studenten worden aangezet in activerend onderwijs. Zowel op school als op afstand. Zo’n blended aanbod verschilt per doelgroep, school en opleiding. Het meubilair in de leeromgeving moet daarin meekunnen.

Producten ingezet bij Curio

Alvero maakt meebewegen mogelijk

Ook in het onderwijs geldt dat verandering de enige constante is. Om makkelijk mee te kunnen bewegen is huren van meubilair een goede keuze. Daarnaast is het huren van meubilair ook een snelle oplossing, want door schaarste had gekocht meubilair nooit op tijd geleverd kunnen worden voor deze pilot. Gehuurd meubilair geeft studenten en docenten ruimte om te proberen, spelen en veranderen. Wat werkt per concept, zonder dat het direct consequenties heeft voor de kosten? Op basis van die ervaringen kan de hybride inrichting worden doorgetrokken naar meerdere lokalen en opleidingen. Met Alvero als partner breng je blended learning in de praktijk.

Concept 1: dynamisch en zelfstandig

De functie van deze ruimte is om rustig, alleen te kunnen werken of samen te werken met een mede-student die elders zit. De ruimte heeft vloerbedekking in verschillende kleuren en het meubilair bestaat deels uit softseating. Modiplus banken zijn bovendien modulair, waardoor ze eenvoudig te verplaatsen en te combineren zijn. De grote BOW-box in het midden van de ruimte geeft extra privacy om te (video)bellen. Het geheel absorbeert geluid, wat zorgt voor een rustige sfeer die versterkt wordt door zacht en comfortabel meubilair.

Concept 1: dynamisch en zelfstandig

Concept 2: open en gezamenlijk

Zoals de naam al doet vermoeden is dit lokaal ontworpen om in groepsverband te werken. In deze ruimte en op afstand. Een deel van de ruimte is ingevuld met hoge tafels, die gemakkelijk te verplaatsen en tegen elkaar te zetten zijn. In het andere deel staat een lange tafel voor zeker 10 personen. Voor de callcenter-functie is deze tafel voorzien van makkelijk te verplaatsen akoestische tussenschermen. Het geheel is afgemaakt met comfortabele, vrolijk gekleurde Vitra bureaustoelen. Deze inrichting creëert een andere dynamiek om in samen te werken. Beide ruimtes zijn voorzien van een grote visual op de wand. In een type frame, zodat je relatief eenvoudig de visual kunt wisselen na verloop van tijd. Bovendien heeft de visual een aangenaam dempende akoestische werking.

Concept 2: open en gezamenlijk

Wanneer is het een succes?

Dat is de vraag die we elkaar hebben gesteld.  Eigenlijk is de pilot na een paar dagen al een succes. Leerlingen en studenten zijn heel enthousiast en experimenteren volop met het meubilair in de ruimte. Dit kunnen ze ook in de toekomst blijven doen, want een nieuwe lichting heeft misschien weer andere wensen en voorkeuren.

credits

Curio
Steven van Ringelestijn, sectordirecteur economie en ondernemen
Helga van Wouwe, senior facilitair medewerker
Wouter Michielsen, onderwijsmanager
Bas Kroot, docent sales en marketing

Interieur architectuur en aankleding
Sandra Buermans, project manager Hospitalityprojects
Sander Buijs, interieur architect

Meer weten over de case van Curio?

Vraag gerust naar extra informatie en stel jouw vragen. Evelien vertelt je graag alle ins en outs van deze case.

Evelien