Een kans om de duurzame transitie te versnellen

Duurzaamheid neemt op alle fronten aan belang toe. Ook binnen de facilitaire wereld. Als bedrijf wordt er van jou verwacht dat je duurzaam handelt en verantwoord omgaat met de materialen en grondstoffen in jouw werkomgeving. Met de komst van CSRD, geïnitieerd door Europese Commissie, moeten een groot deel van de bedrijven in Nederland hun duurzaamheidscijfers rapporteren.

Waarom heeft de Europese Commissie CSRD in het leven geroepen?

De Europese Commissie heeft de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in het leven geroepen om duurzaamheidsrapportage binnen de Europese Unie te verbeteren en te standaardiseren. CSRD is niet enkel een instrument voor verslaglegging; het is een katalysator voor verandering. Door transparant te zijn over je niet-financiële prestaties zullen bedrijven druk ervaren om op het vlak van duurzaamheid verbeteringen door te voeren, en dat in de breedste zin van het woord. Een belangrijk onderdeel is het kantoormeubilair wat jij als organisatie bezit. Zonder dat veel bedrijven het verwachten heeft kantoormeubilair een enorme impact op ons milieu. 

Waarom heeft de Europese Commissie CSRD in het leven geroepen?

Is CSRD belangrijk voor mijn organisatie?

Ben jij een beursgenoteerd bedrijf? Dan ben jij in 2024 al aan de beurt. Voor grote bedrijven zijn er 3 criteria opgesteld. Voldoe jij aan 2 van onderstaande 3 criteria? Dan moet jij in 2025 rapporteren.

  • Meer dan 250 werknemers
  • Meer dan €50 miljoen omzet
  • Meer dan €25 miljoen activa

Hoewel CSRD in eerste instantie gericht is op grotere bedrijven, heeft het ook gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Zij kunnen indirect beïnvloed worden door de rapportagevereisten van grotere bedrijven binnen hun waardeketen. Denk aan prijsstijgingen of wijzigingen in producten, diensten of werkwijzen. En zullen mogelijk zullen ook de MKB'ers nog moeten beginnen met het rapporteren van hun duurzaamheidspraktijken.

Is CSRD belangrijk voor mijn organisatie?

Waarover kun je rapporteren?

De twee thema's die relevant zijn binnen de kantooromgeving zijn klimaatverandering en circulariteit. Deze zijn enorm met elkaar samen, aangezien circulaire kantoorinrichting zorgt voor minder grondstoffen, en ook minder broeikasgassen. De grote vraag blijft: Hoe kun je met circulariteit starten, en wil je weten hoe je de broeikasgassen berekend voor meubilair? 

Alvero werkt aan een whitepaper die een antwoord geeft op bovenstaande vraag. Deze whitepaper wordt eind Q2 gepubliceerd. Benieuwd naar de whitepaper? Zodra deze afgerond is zullen wij dat op LinkedIn communiceren. 

volg Alvero op LinkedIn

Hoe belangrijk is CSRD voor mijn organisatie?

Waar start ik?

Om impact te maken op circulariteit en klimaatverandering, is het allereerst belangrijk dat je de inboedel kunt meten. Dat doe je met een meubel management systeem als Alvero Meubel Management. Dit systeem faciliteert een circulaire aanpak van kantoormeubilair, ondersteunt bedrijven in hun CSRD-rapportage, en helpt hen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. We brengen al het meubilair wat je bezit in kaart en registreren dit. Daarna volgen er acties: Onderhoud, reparaties, verplaatsingen of ophalingen (in het geval van huurmeubilair). 

Weten wat je hebt, is het beginpunt. Daarnaast zijn wij ook een database aan het creëren waarmee we de CO₂-uitstoot kunnen berekenen van je meubilair. Zelden hebben leveranciers een idee bij hoeveel CO₂-uitstoot er is tijdens het productieproces van een meubelstuk. Laat staan dat ze weten wat het verschil in CO₂-uitstoot is wanneer je koopt of huurt. Ook hier weer, volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van deze ontwikkeling.

Manage je werkomgeving met Alvero Meubel Management

Uitdaging

Manage je werkomgeving met Alvero Meubel Management

meer lezen

Een keer sparren over CSRD of duurzaamheid?

Benieuwd hoe Alvero je kan helpen bij het realiseren van je duurzaamheidsambities en tegelijkertijd voldoen aan de nieuwe CSRD-richtlijnen? Joris legt je uit hoe we dat doen.

Joris Cools